Back

Natura 2000

 

Natura 2000

 

Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate creata in anul 1992 din necesitatea de a proteja natura si de a mentine pe termen lung resursele naturale necesare dezvoltarii socio-economice. Astazi in jur de 800 de specii de plante sunt in pericol de disparitie si majoritatea resurselor piscicole din Europa au scazut sub limita de siguranta ceea ce face ca Natura 2000 sa fie un instrument esential pentru salvarea capitalului natural. Declararea siturilor protejate Natura 2000 are la baza doua directive ale Uniunii Europene care reglementeaza modul de selectare, desemnare si protectie a siturilor: Directiva Pasari (1979) pe baza careia au fost declarate Ariile de Protectie Speciala Avifaunistica (SPA) si Directiva Habitate (1992) pe baza careia au fost declarate Ariile Speciale de Conservare (SCI). Siturile au fost deliminate pe baza identificarii stiintifice a habitatelor si speciilor de pe teritoriul lor. La sfarsitul anului 2010 in Uniunea Europeana existau 26.106 situri Natura 2000, acoperind circa 20% din teritoriul total pe o suprafata de 949.910 km2. Prin aderarea la Uniunea Europeana in 2007, Romania a adus o contributie importanta la reteaua Natura 2000 datorita valorii ridicate a biodiversitatii de pe teritoriul sau. In legislatia romaneasca directivele Habitate si Pasari au fost adoptate prin ”OUG nr. 57/20.06.2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice”, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 49/2011. Romania a declarat 381 de situri Natura 2000 care ocupa in total 17,89% din suprafata tarii dintre care 108 SPA-uri (11,89% din suprafata) si 273 SCI-uri (13,21% din suprafata). O mare parte din acestea se suprapun peste ariile naturale protejate de interes national (parcuri nationale si naturale, rezervatii). Reteaua Natura 2000 din Romania este in extindere iar numarul siturilor precum si limitele unora dintre acestea sunt in curs de revizuire. Siturile Natura 2000 prezinta caracteristicile regiunilor biogeografice in spatiul carora au fost declarate, unele dintre acestea fiind incadrate si in doua si trei bioregiuni. Teritoriul Romaniei este cuprins de 5 regiuni biogeografice:

1. Bioregiunea Continentala – cuprinde zonele centrale, sudice si nord-estice, in majoritate  agricole, cu veri calde si ierni reci.
2. Bioregiunea Alpina – cuprinde muntii Carpati, cu clima rece, paduri si varfuri stancoase, unde traieste aproape jumatate din populatia de carnivore mari a Europei (urs, lup, ras).
3. Bioregiunea Panonica – cuprinde campiile aride din vestul Romaniei.
4. Bioregiunea Stepica – cuprinde relief de ses din partea sud-estica si zone umede din Delta Dunarii si Marea Neagra.
5. Bioregiunea Pontica – cuprinde tarmurile vestice ale Marii Negre si partea estica a Deltei Dunarii adapostind numeroase specii de fauna.

Un stat membru desemneaza siturile Natura 2000 in parteneriat cu Comisia Europeana si are 6 ani la dispozitie pentru a institui masurile speciale de administrare. Un sit este gestionat pe baza unui plan de management realizat de administratia sitului in cadrul unui proces de consultare publica si avizare stiintifica. Includerea unei zone in reteaua Natura 2000 nu inseamna insa ca oamenii si activitatile economice sunt excluse dar orice activitate economica desfasurata pe teritoriul acestuia va trebui sa tina cont de obiectivele de conservare stabilite pentru speciile si habitatele pentru care situl a fost declarat. Activitatile care ajuta la protejarea naturii si a mediului sunt mai ales cele traditionale: cultivarea si obtinerea produselor ecologice fara ca aceasta sa interfereze cu habitatele speciilor protejate, vanatoare si pescuit in anumite limite, turism durabil (ecoturism), constructii din materiale traditionale conforme cu arhitectura zonei, etc. Nu sunt permise lucrari de constructii si infrastructura care afecteaza habitatele si speciile protejate din sit cu exceptia acolor lucrari care sunt necesare pentru siguranta oamenilor sau sunt de importanta nationala. De asemenea introducerea unei zone in retea nu afecteaza dreptul de proprietate asupra terenurilor iar in cazul in care exista activitati care trebuie stopate cei afectati vor primi plati compensatorii. In anii care vin, conservarea biodiversitatii va fi mai importanta decat oricand, fapt recunoscut de Comisia Europeana printr-o noua strategie in domeniul biodiversitatii pentru anul 2020.

Deoarece este important de stiut daca Natura 2000 reuseste sa isi atinga obiectivele, reteaua este monitorizata de un barometru bianual iar progresele fiecarui stat sunt evaluate de Comisia Europeana la fiecare sase ani.

Sursa: http://natura2000.mediu.ro